Flygfoto Barva

Upptäck naturen runt knuten

I Eskilstuna har du alltid nära till naturen, oavsett om du vill vandra, cykla, eller paddla kanot, kayak eller SUP.

Upplev mer av Eskilstuna och boka in ett evenemang på temat natur. Sover gör du gott på någon av Eskilstunas campingar eller ett hotell, med naturskönt läge och närhet till vatten.

Närheten till naturen i Eskilstuna

I Eskilstuna är det nära mellan stad och natur. Var du än är, har du naturen alldeles runt knuten, med lummiga skogar, rogivande sjöar och Eskilstunaåns rörelse genom staden.

Paddla och fiska

I Eskilstunaån och de närliggande sjöarna Hjälmaren och Mälaren finns goda möjligheter att paddla både kanot, kajak och SUP (Stand Up Paddle-board). Ge dig ut på egen hand eller boka en egen guide till dig och ditt sällskap.

Cykla i Eskilstuna

Visste du att det finns flera fina cykelleder med olika svårighetsgrad i och omkring Eskilstuna? Allt från enklare leder som Lejonrundan som passar barnfamiljen, till den 70 mil långa Näckrosleden som sträcker sig genom Sörmland. Eller Mälardalsleden med sina 440 km runt Mälaren.

Man som kikar ut från ett grönt tält

Fotograf: Micke Sandström

Vandra i Eskilstuna

I Eskilstuna finns vandringslederna Sörmlandsleden och Gyllenhielmska leden. För enklare vandring kan du ta en tur på Åstråket.

Sörmlandsleden på sina 1000 kilometer är en av Sveriges längsta och föregångaren bland låglandsleder. Leden har cirka 100 etapper med olika svårighetsgrader, skärmskydd och rastplatser. I Vilsta finns en rundslinga på cirka 8 km för den som vill ge sig ut på en kortare tur.

Gyllenhielmska leden är en 36 km lång led, med bekväma boendemöjligheter längs vägen. Leden sträcker sig från Årby via Torshälla till Sundbyholms gästhamn, vidare förbi Mora, Mälby fornborg och fram till Björsundsbron. Vid Björsund är leden sammanbundenn med Fogdöns pilgrimsled.

Åstråket sträcker sig från Skjulsta längs med Eskilstunaån via Torshälla till Ängsholmen och passerar många vackra platser. Hela stråket är cirka 20 kilometer.

Friluftsområden, naturreservat och Ekeby våtmark

Ät glass, spana in båtar, besök Sigurdsristningen, bada och promenera i Sundbyholms friluftsområde. Den vackra bokskogen ger härlig svalka på sommaren och glassen i gästhamnen smakar mums!

Ta en promenad mellan de två friluftsområdena i Skjulsta och Vilsta. Har du pigga ben kan en tur upp på Skjulstaberget passa bra.

I Skiren-Kvicken finns en kortare rundslinga på cirka två kilometer som passar utmärkt att gå tillsammans med barnen, här finns även en fin grillplats.

Visste du att Sveriges största anlagda våtmark ligger i Eskilstuna? Ekeby våtmark är ett fint utflyktsmål och en populär plats för fågelskådning.

Vy över slott vid sjö med båthamn intill

Fotograf: Leif Gustavsson

Upplev Eskilstuna med båt

Kluckande vatten och vind i håret? Ja tack. Upplev Mälarens vackra skärgård på en kryssning från Torshälla eller Sundbyholm. Njut av Hjälmarens charmiga vikar i en roddbåt. I Sundbyholm kan du hyra bryggflotte i gästhamnen och köpa med dig något gott att äta och dricka.

Upptäck evenemang på temat natur

Vill du upptäcka mer tillsammans med andra? Eskilstuna erbjuder även evenemang på temat natur. Dessa hittar du i listningen längst ner på den här sidan. Vill du uppleva ännu mer? Boka in en naturguide!

Övernatta naturskönt i Eskilstuna

I Eskilstuna kan du bege dig ut på vandring direkt från campingen eller hotellet. Flera boenden har naturskönt läge och erbjuder samtidigt erbjuder bekväm närhet till aktiviteter och sevärdheter.

Vilsta sporthotell och camping är en naturlig utgångspunkt för utflykter i naturen, med Eskilstunaån, badplats och naturreservat alldeles intill.

I Mälarbaden utanför Torshälla hittar du Mälarbadens camping, bara ett stenkast från sjön Mälaren. Här finns sandstrand med fina badmöjligheter.

Vill du bo på slott? Sundbyholms slott stoltserar med ett vackert läge vid Mälarens längsta sandstrand och sevärdheter som den mer än 1000 år gamla runristningen Sigurdsristningen och naturreservat. Här kan du enkelt ansluta till vandringsleden Gyllenhielmska leden efter en avkopplande natt på hotellet.

Få ut mer av Eskilstuna

Om du har läst hela vägen hit hoppas vi att du tyckte att den här artikeln var läsvärd, och att den inspirerar dig att upptäcka mer av platserna Eskilstuna, Torshälla och Sundbyholm. Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler sådana här tips. Det är kostnadsfritt att registrera sig och vi använder inte din mailadress till något annat.