Inför ditt besök

Här hittar du våra öppettider och praktisk information inför ditt besök.


 • Just nu är museet öppet som vanligt. Du behöver inte förboka plats.
 • Vid ett vanligt museibesök behöver du inte ha vaccinationsbevis. För evenemang i vår programverksamhet med fler än 100 deltagare kommer vi tillämpa vaccinationskontroll.
 • Tillsammans hjälps vi åt att hålla avstånd.
 • Du kan gå in via Strömsholmen eller via entrén på innergården.
 • Grupper måste föranmäla sitt besök till receptionen.
 • Måndag

  Stängt

 • Tisdag

  Stängt

 • Onsdag

  12.00 - 16.00

 • Torsdag

  12.00 - 16.00

 • Fredag

  12.00 - 16.00

 • Lördag

  11.00 - 17.00

 • Söndag

  11.00 - 17.00

Extraöppet tisdag 14 december 17.00-19.30 i samband med Pikkujoulut (Lill-jul). OBS: Vaccin-bevis krävs för vuxna.

20 och 21 dec: Stängt

22 och 23 dec: Öppet 12.00-16.00

24 och 25 dec (julafton och juldagen): Stängt

26 dec (annandag jul): Öppet 11.00-17.00

27 och 28 dec: Stängt

29 och 30 dec: Öppet 12.00-16.00

31 dec (nyårsafton): Stängt

1 jan (nyårsdagen): Stängt

2 jan: Öppet 11.00-17.00

3 och 4 jan: Stängt

5 jan: Öppet 12.00-16.00

6 jan (trettondagen) Öppet 12.00-16.00

7 jan: Öppet 12.00-16.00

8 och 9 jan: Öppet 11.00-17.00

Faktorigatan 4B, Eskilstuna

Eskilstuna stadsmuseum har två entréer. Huvudentré via Strömsholmen / Hamngatan. Entré finns även via museets innergård, Faktorigatan 4.

Parkeringen på Strömsholmen är avstängd tills vidare. Det beror på att platsen utanför nya högskolan byggs om. Under byggtiden kan du som kommer med bil inte parkera eller släppa av passagerare på Strömsholmen. Du som går eller cyklar kan nå Strömsholmen via bron från Hamnparken. Här kan du läsa mer

Fri entré.

Parkeringar finns i Munktellstaden och i Eskilstuna centrum (ca 5 minuters promenadväg bort). Samtliga parkeringar är avgiftsbelagda.Observera att parkeringen på Strömsholmen är tillfälligt avstängd. Från och med 1 november 2021 stängs även parkeringen Munktellgaraget.

På den här sidan kan du hitta parkeringsplatser

Parkering för dig med parkeringstillstånd för rörelsehindrade finns på museets innergård, vid Faktorigatan 4B. I anslutning till denna parkeringsplats finns en entrédörr i markplan, anpassad för rullstolar. Dörren öppnas genom porttelefon.

Museet saknar AC vilket gör att det kan bli väldigt varmt på museet när det är varmt ute.

Här finns gratis WiFi. Välj nätverket EskilstunaDirekt. Du behöver inget lösenord, men du måste godkänna användarvillkoren.

Å-fiket

I fiket är det glest möblerat just nu. Det gör att det snabbare blir fullt i fiket än vanligt. Vi har ställt fram extra bord i Ångmaskinhallen.

I museets café Å-fiket kan du köpa småfika, glass samt kalla och varma drycker. Matigare alternativ eller smörgåsar finns tyvärr inte i fiket. Till Rademachersmedjorna är det 300 m och där finns både café och restaurang.

Medhavd matsäck
Det går bra att äta medhavd matsäck bland caféborden i Å-fiket. Mikro finns för att värma medhavd barnmat eller matlådor.

Ingen mat i utställningarna
Det är inte tillåtet att äta eller dricka i utställningarna.

Grupper
Om ni är en större grupp som vill äta matsäck önskar vi att ni meddelar oss i förväg så att vi kan ställa fram extra bord.

Hos oss hittar du unika presenter till både stora och små. Butiken inriktar sig på att erbjuda ett lokalt, etiskt och miljövänligt sortiment.

Förvaringsskåp
Förvaringsskåp finns att låna kostnadsfritt. Låna en nyckel i receptionen.

Djur
Djur får inte följa med in på museet undantaget ledarhundar och assistanshundar.

Barnvagnar
Barnvagnsparkering finns i anslutning till museets reception. Barnvagn kan tas med in i samtliga utställningar förutom i Lilla stadsmuseet.

Aktuella visningar hittar du under Evenemang. Vi erbjuder inte några återkommande, regelbundna visningar. Just nu kan vi tyvärr inte erbjuda privata/bokade visningar.

OBS! Just nu är hissen till övervåningen ur funktion!

Entréer och parkering
Eskilstuna stadsmuseum har två entréer. Huvudentré via Strömsholmen - här finns dörröppnare. Entré finns även via museets innergård, Faktorigatan 4. Denna entré är smalare, saknar dörröppnare och har trappsteg. Om entrén på innergården inte är tillgänglig för dig ringer du på dörrklockan på dubbeldörren med rullsstolssymbolen till vänster på innergården. Dörren öppnas då av personal. Du som har dubbelvagn rekomenderas att ringa på dörrklockan då den vanliga entrén från innergården har en smal dörr.

I anslutning till dubbeldörren med ringlocka på innergården finns parkeringsplats för dig med parkeringstillstånd för rörelsehindrade.

Trösklar/ramper inomhus
Det finns inga trösklar mellan utställningarna på museet. Mellan nivåskillnader finns ramp.

Hiss
OBS! Just nu är hissen till övervåningen ur funktion! Museets utställningar är fördelade över två plan. Det finns hiss mellan våningsplanen.

Toaletter
Tillgänglighetsanpassade toaletter finns på båda museets två plan. Toalett med skötbord finns på nedre plan.

Hörslinga
Museets föreläsningssal är utrustad med hörslinga.

Djur
Ledarhundar och assistanshundar är välkomna in.

Många av våra utställningar har interaktiva delar, men du får inte ta på allt. Känner du dig osäker? Fråga våra museivärdar.

Vi ber dig visa hänsyn genom att inte springa och skrika, men du behöver inte vara tyst. Tänk på att du är en del av andras upplevelse.

Barn
Vi vill att barn och vuxna ska uppleva våra utställningar tillsammans. Här finns ömtåliga föremål som vi vill bevara för framtiden och stora maskiner som kan medföra klämrisk. Därför bör du inte lämna barn ensamma utan uppsikt. Som vuxen ansvarar du för ditt barn.

Åldersgräns
För att besöka museet själv behöver du ha fyllt 12 år.

Mer information

Vill du få mer information inför ditt besök? Ring till museet på telefon 016-710 23 75 eller mejla till stadsmuseet@eskilstuna.se

För skolbokningar: skola.stadsmuseet@eskilstuna.se