VI ÄR MÅNGA
- musiker i Eskilstuna

Här samsas pianister, jazzbönor, dragspeldrottningar och sångerskor med punkgitarrister, proggband och popprinsessor. Välkommen till utställningen VI ÄR MÅNGA - musiker i Eskilstuna.

Utställningen står kvar till och med 8 mars 2023.

Pianister, jazzbönor och dragspelsdrottningar

Varsågod, här är musiker från förra seklets början tills alldeles nyss. Här samsas pianister, jazzbönor, dragspeldrottningar och sångerskor med punkgitarrister, proggband och popprinsessor.

Men det här är väl inte Eskilstunas musikhistoria? Alla var ju inte tjejer. Samma fråga fast tvärtom har kunnat ställas när samlingsskivor, jubileumskonserter och listor över viktiga artister bara berättat om manliga musiker och sångare. Så nu gör vi plats på scen för Towa, Majken, Rigmor, Tina Tarm och alla de andra.

Färglad illustration föreställande ett slingrande tåg av kvinnor i olika kläder. Några bär på musikinstrument.

Illustration: Karin Söderquist

Herrarnas kalas – och de kvinnliga musikerna i Eskilstuna

Som grund till utställningen ligger boken "Herrarnas kalas – och de kvinnliga musikerna i Eskilstuna” som kommer ut i vår på Gidlunds förlag. Initiativtagare till boken och utställningen är Marie Selander, musiker, kompositör och författare, Frida Herchenröther, artist, låtskrivare och arrangör samt Emma Gustafsson, skribent och musicerande sjukhusclown.

Ur arkivens glömska lyfts dragspelarna Majken Carlsson och Anna Wingman, pianisterna Greta Marké och Edit Maria Larsson. De tre initiativtagarna har intervjuat jazzbasisten Rigmor Bådal, punkbandet Tina Tarm och eldsjälarna som var med och satte Eskilstuna på musikkartan under 90-talet.

I utställningen kan du stå på scen tillsammans med Towa Carson och Anni-Frid Lygstad, spela gitarr i parken och gå på 90-talssvartklubb.

Vi är många - fast det inte har märkts

Så här säger Marie Selander, Frida Herchenröther och Emma Gustafsson om varför de skrivit boken och gjort utställningen:

Vi är många, fast det inte har märkts i berättelserna om musikstaden Eskilstuna. På samlingsskivor, jubileumskonserter och listor över viktiga artister har tjejerna knappt funnits med, trots att de har varit skickliga, viktiga och framstående. Nu vill vi lyfta dem som spelat, komponerat, turnerat, övat och kämpat om en plats i ett musikliv som till stor del har styrts av män. Förvisso skickliga, kreativa och generösa män, men som skapat och upprätthållit strukturer där kvinnor av olika anledningar blivit förminskade, objektifierade eller bortglömda.

Ett samarbete

Initiativ och research till utställningen har gjorts av Marie Selander, Frida Herchenröther och Emma Gustafsson. Eskilstuna stadsmuseum har stått för form och produktion