Visningar av utställningen VI ÄR MÅNGA - musiker i Eskilstuna

Under vintern och våren kan du följa med på visning i utställningen VI ÄR MÅNGA - musiker i Eskilstuna. Du erbjuds två olika sortes visningar. Den ena visas av Marie Selander och Emma Gustafsson som är författarna till boken som utställningen bygger på. Den andra visas av musikvetare Jenny Larsson.

Utställningen VI ÄR MÅNGA - musiker i Eskilstuna står kvar till och med 8 mars 2023.

Musikvetare Jenny Larssons visningar

Söndagarna 29/1, 12/2 och 26/2 klockan 11.00

Följ med på en visning i utställningen Vi är många - musiker i Eskilstuna.

Vem har fått ta plats på Eskilstunas musikhistoria och vem har hamnat i skuggan? Varför ansågs pianot vara ett kvinnligt kodat instrument och vad skrev egentligen Anna Wingman i sin dagbok den 13 januari 1944?

Musikvetare Jenny Larsson guidar dig genom utställningen och berättar om hur en kvinnlig musiker skulle vara under 20-talet fram till idag, om världsstjärnan Frida Lyngstad och om 90/00-talets musikfyllda Eskilstuna.

Visningen är ca 20 minuter lång och vänder sig till vuxna/unga vuxna. Ingen föranmälan krävs. Samling i receptionen. Fri entré.

Utställningen VI ÄR MÅNGA bygger på boken Herrarnas kalas som är skriven av Marie Selander och Emma Gustafsson.

 

Författarnas visningar

10 februari och 5 mars klockan 13.00

(10 februari endast Marie Selander. 5 mars både Marie Selander och Emma Gustafsson)

Författarna till boken Herrarnas kalas berättar själva om boken och visar utställningen VI ÄR MÅNGA som bygger på innehållet i boken. Marie Selander och Emma Gustafsson berättar om de skickliga musiker som, tills nu, inte fått ta sin rättmätiga plats i Eskilstunas musikhistoria.

Visningen är ca 45 minuter. Ingen föranmälan. Fri entré. Samling i Eskilstuna stadsmuseums reception.

Varsågod, här är musiker från förra seklets början tills alldeles nyss. Här samsas pianister, jazzbönor, dragspeldrottningar och sångerskor med punkgitarrister, proggband och popprinsessor. Men det här är väl inte Eskilstunas musikhistoria? Alla var ju inte tjejer. Samma fråga fast tvärtom har kunnat ställas när samlingsskivor, jubileumskonserter och listor över viktiga artister bara berättat om manliga musiker och sångare. Så nu gör vi plats på scen för Towa, Majken, Rigmor, Tina Tarm och alla de andra.