Gitarr

Stadsvandring genom Eskilstunas musikhistoria

Stadsvandringen genom Eskilstunas musikhistoria är en bokningsbar guidning för grupper.

Från 1940-talets jazzklubbar, via Kent, till dagens kulturhus

Följ med nöjesprofilen Rocco Gustafsson på en guidad promenad genom Eskilstunas musikliv.

Från industrisamhälle till ett rikt och blomstrande kultur- och musikliv?

Eskilstunas historia präglas mycket av de industrier som funnits i staden. Men i en miljö som många uppfattar som grå, skitig och otrevlig, har ett rikt och varierat musik- och kulturliv vuxit fram och blomstrat. Eskilstuna har fostrat en mängd kända artister och band. Under en dryg timmes vandring finns chansen att stifta bekantskap med fler av dem.

Jag utgår från mina egna kunskaper och bjuder på irrfärder till det förflutna. Under vandringen kommer det bli tydligt att det finns klara kopplingar mellan olika tidsepoker. Det blir tjugotalet stopp i centrala Eskilstuna. Efter vandringen finns det även möjlighet för publiken att diskutera och dela med sig av sina egna historier, säger Rocco Gustafsson, som själv varit en stor del av Eskilstunas nöjesliv de senaste trettio åren.

Lucidor, Grönan & Max 500 är några av stoppen på turen. Lite Kent blir det också!

Platserna som valts ut för vandringen är sådana som haft stor betydelse för utvecklingen av Eskilstunas musikliv. Det blir bland annat stopp vid platsen där klubben Lucidor låg, platsen för Grönan där en ung Jocke Berg tillbringade många timmar under sin gymnasietid samt den mytiska klubben Max 500. Det blir även stopp vid Stadshotellet, flera musikstudior och platsen där den gamla anrika Sporthallen låg, där Beatles och The Who uppträdde på 60-talet.

Vi besöker också den lokal där klubben Blå fanns. Den har fått någon slags kultstämpel och många säger sig ha besökt den, fast de bevisligen är för unga för att ha gjort det. Självklart blir det en del Kent också, det är omöjligt att inte ha med Sveriges största och bästa rockband, säger Rocco.

Tristess som grogrund för ett kreativt nöjesliv

Men det är inte bara musiken som står i centrum. Besökare utifrån, men även Eskilstunaborna själva, får också en bild av hur staden Eskilstuna har förändrats. Äldre invånare minns fortfarande hur man hukade under skorstensröken från de fabriker som låg tätt i staden. Många minns också att nöjesutbudet var betydligt mer begränsat förr. Enligt Rocco var dock dessa förutsättningar själva grogrunden för nöjeslivet.

Det handlade om att skapa en tillvaro man var nöjd med. Om folk inte tog tag i saker själva så hände inget. På så sätt blev musik och nöje viktigt. En del äldre säger att musiklivet inte är lika roligt längre, men jag menar att det bara är nya tider. Förr var det enkelt, antingen höll man på med sport eller med rock. I dag bildar man inte band på samma sätt, utan många sitter hemma och skapar musik, säger han och lovar att det blir en hel del historier som få människor känner till, även de som är från Eskilstuna.

Information om guidningen

  • Vandringen passar alla som är intresserade av musik, kultur och stadshistoria.
  • Vandringen brukar starta vid S:t Eskils gymnasium, Smedjegatan 3-5, stora trappan.
  • Vandringen är cirka 1,5 timme lång.

Bokningsförfrågan guidning

Önskar du boka Stadsvandring genom Eskilstunas musikhistoria? För prisuppgift och mer information om guidningen gör du din förfrågan direkt till guiden.

Kontaktuppgifter till guide

Rocco Gustafsson
Kontakt: rocco@finkultur.com

Kontakt

E-post: rocco@finkultur.com